Jakich przypraw używać na diecie bezglutenowej?

Teoretycznie dieta bez glutenu nie zabrania spożywania przypraw. Jednak warto zweryfikować, które przyprawy rzeczywiście nie posiadają glutenu i które są bezpieczne dla osób chorujących na celiakię oraz nietolerancję glutenu. Wbrew pozorom nie jest to takie proste.

Przyprawy bez glutenu a zanieczyszczenia

Problemem dla alergika są przyprawy bezglutenowe, które nie powinny zawierać glutenu, ale z jakichś powodów jednak go w swoim składzie mają. W większości przypadków jest to spowodowane zanieczyszczeniami. Dlaczego się tak dzieje? Zioła bez glutenu, takie jak tymianek, bazylia czy kminek są przetwarzane i pakowane w zakładach, w których pakuje się również tradycyjne zboża lub wykonuje się produktu, które w składzie posiadają gluten. Ilość białka, które w ten sposób może się przedostać do opakowania z przyprawą bezglutenową nie jest jednak duża.

Jak rozpoznać przyprawy bezglutenowe?

Bezglutenowe przyprawy posiadają specjalne oznaczenie na opakowaniu, którym jest symbol przekreślonego kłosa. Właśnie po takie produkty powinna sięgać osoba chorująca na celiakię lub zmagająca się z uczuleniem na gluten.

Jakie przyprawy zawierają gluten?

Gluten można znaleźć przede wszystkim w mieszankach przypraw, takich jak curry, musztarda, ketchup, gotowe dressingi i dipy, kostki rosołowe, sosy w proszku, posypki, gotowe dekoracje do ciasta, dodatki do ryżu do sushi, przyprawy typu vegeta. Przed zakupem takiej mieszanki warto najpierw sprawdzić dokładnie jej skład.

Przyprawy bezglutenowe – czego jeszcze unikać?

Nie należy również stosować przypraw typu fix, które nie tylko dodają smaku, ale i mają właściwości zagęszczające. Najczęściej znajduje się w ich składzie skrobia ziemniaczana, ale niektórzy producenci stosują mąki ze zbóż, które zawierają gluten. Co zrobić w tym wypadku? Najlepiej kupować pojedyncze przyprawy i tworzyć w swojej kuchni własne mieszanki – to najbezpieczniejszy sposób dla osób uczulonych na gluten bądź chorych na celiakię. Jednocześnie sposób ten pozwala uzyskać bardzo zdrowe rozwiązanie pozbawione szkodliwych i chemicznych substancji, takich jak konserwanty czy barwniki.

Dodatki do żywności na diecie bezglutenowej

Jakie dodatki do żywności są dozwolone na diecie bezglutenowej? Jakie składniki nie wywołują nieprzyjemnych objawów alergii na gluten czy celiakii? Na diecie bezglutenowej można wybierać produkty, które posiadają w swoim składzie następujące dodatki do żywności: agar, guma guar, guma ksantanowa, karob, karagen, mączka chleba świętojańskiego, syrop klonowy, pektyna, dekstroza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, dekstroza, glutaminian sodu, skrobia modyfikowana oraz acetylowany adypinian diskrobiowy.

Czy glutaminian sodu zawiera gluten?

Glutaminian sodu to produkt, który może być produkowany z pszenicy, jedno często można go znaleźć w artykułach bezglutenowych. Wtedy mogą pojawić się pewne wątpliwości, ale należy zauważyć, że składnik ten może być również wykonanych z innych składników, które już glutenu nie zawierają. Warto więc zwracać zawsze uwagę na opakowanie produktu, który chcemy kupić i upewnić się, że jest na nim umieszczony symbol przekreślonego kłosa.