Jak zrobić ciasto na naleśniki – poznaj sekret na udane przysmaki

jak zrobić ciasto na naleśniki

Naleśniki to jeden z najbardziej ukochanych przysmaków, które kochają nie tylko dzieci, ale także dorośli, i to w każdym wieku. Pomimo tego, że wydawać by się mogło, że jest to proste, przyjemne w przygotowaniu danie, które będzie bezproblemowym, w praktyce okazuje się, że idealne naleśniki mogą być nie lada wyzwaniem dla wielu osób. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Ciekawi? Zaczynamy!

Jak zrobić ciasto na naleśniki? – Lista niezbędnych produktów

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przede wszystkim w pierwszym kroku należy przygotować właściwe składniki, jak również ich prawidłowe proporcje, to klucz do udanego przedsięwzięcia kulinarnego. Do naleśnikowego ciasta potrzebna będzie:

  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 300 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oleju.

Jeśli chcemy przygotować naleśniki w wersji wytrawnej, należy dodać do ciasta szczyptę soli. Jeśli jednak chcemy usmażyć naleśniki w celu zaserwowania deseru, wówczas możemy pokusić się o dodanie szczypty cukru. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość cukru w cieście spowoduje, że będzie się ono przypalać.

Jak zrobić ciasto na naleśniki – przede wszystkim zadbaj o wysokiej klasy produkty

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Oprócz tego, że należy zadbać o właściwe proporcje dodawanych składników, z całą pewnością nie możemy pominąć także aspektu ich jakości. W praktyce oznacza to, że robiąc idealne naleśniki, należy zadbać o wysokiej jakości, ściółkowe jaja, starannie wyselekcjonowaną mąkę, która przeznaczona jest do wypieku ciast, jak również dobrej jakości olej, który sprawi, że nasze ciasto będzie elastyczne, jak również nie będzie przylegać do powierzchni patelni. Nie bez znaczenia pozostaje także wybór wody gazowej, która spulchni całego ciasto i doda mu właściwej puszystości. W tym celu do ciasta naleśnikowego, należy wybrać wodę średnio gazowaną bądź mocno gazowaną. Jeśli będziemy wyrabiać ciasto z produktów słabej jakości, wówczas finalny produkt nie będzie zachwycał nas atrakcyjnym smakiem.

Właściwe wyrobienie ciasta, czyli klucz do udanych naleśników

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Jak już wiemy, dobór składników jest z całą pewnością kwestią priorytetową. Jednak oprócz tego, należy szczególną uwagę poświęcić także na właściwe wyrobienie ciasta. W tym celu, by cała masa na naleśniki posiadała gładką, idealnie jedwabistą konsystencję, warto do przygotowania ciasta użyć miksera, robota planetarnego- jednym słowem pomocy kuchennej, która posiada pałki mieszające zastępujące pracę rąk. Takie rozwiązanie sprawia, że naleśniki, nawet najcieńsze, będą zachwycać nas doskonałą konsystencją pozbawionych żadnych grudek i innych wad, które zakłócałyby doskonały smak naleśnika.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Postaw na cierpliwość

Ostatnim krokiem do uzyskania doskonałej klasy naleśników jest ich właściwe usmażenie. Zawsze pierwszy naleśnik należy przeznaczyć na tzw. rozgrzanie patelni i przetestowanie ciasta. Najczęściej pierwsza sztuka smażonych naleśników ląduje w koszu. Smażenie rozpoczyna się więc od drugiego naleśnika. Kluczem do uzyskania perfekcyjnych naleśników jest niezwykle silne rozgrzanie patelni. Musi być ona doskonale rozgrzana, by ciasto naleśnikowe doskonale odchodziło od powierzchni patelni. Co więcej, nie warto smażyć naleśników na mocnym ogniu. By smażone naleśniki wpisały się w nasze indywidualne potrzeby i wymagania, warto być cierpliwym podczas ich smażenia, używając do tego celu średniego palnika. Takie rozwiązanie sprawi, że zarówno naleśniki wytrawne, jak również deserowe, będą cechować się doskonałą chrupkością, pięknym, złotym, kolorem, jak również doskonałym aromatem.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Z całą pewnością należy zadbać o składniki, doskonałe wyrobienie ciasta, jak również cierpliwe smażenie. To trzy, główne czynniki, dzięki którym nasze naleśniki będą doskonałym wyrobem, które skradanie serce najbardziej wymagających smakoszy.