Codzienna dieta wielu osób składa się ze zdecydowanie zbyt dużych ilości cukru. Cukier występuje bowiem nie tylko w słodyczach, ale również w produktach spożywczych takich jak napoje, sosy czy płatki śniadaniowe. Nadużywanie tego składnika może odbić się bardzo negatywnie na zdrowiu. Warto więc poznać lepsze zamienniki cukru i wprowadzić je do swojej diety.
Najlepsze zamienniki cukru – ksylitol
Ksylitol jest świetnym zamiennikiem cukru ze względu na podobny do niego smak oraz wygląd. Zawiera jednak o 40% kalorii mniej niż klasyczny cukier. Sprawdzi się w przypadku słodzenia domowych wypieków, kawy czy herbaty. Nie wolno go jednak nadużywać, ponieważ może to skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Trzeba też zwrócić uwagę na kraj pochodzenia ksylitolu – lepszej jakości jest ten fiński, ksylitol chiński wytwarza się z kukurydzy modyfikowanej genetycznie, a w procesie wykorzystuje się szkodliwe dla natury preparaty chemiczne.
Najlepsze zamienniki cukru – miód
Kolejny zamiennik cukru stanowi miód, choć jest on produktem dość kalorycznym. Mimo wszystko warto sięgać po niego ze względu na jego właściwości antybakteryjne oraz obecność witamin z grup:
- A,
- B,
- C.
Składnik ten wspomaga organizm w stanach przeziębienia i podczas bólu gardła. Wysoka temperatura pozbawi go jednak najważniejszych właściwości, dlatego nie wolno dodawać go bezpośrednio do gorącej kawy czy herbaty.
Najlepsze zamienniki cukru – stewia
Z liści stewii pozyskuje się naturalną substancję słodzącą. Korzystają z niej przede wszystkim mieszkańcy Ameryki Południowej i Środkowej, lecz również w Europie zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Jej posmak jest bardzo charakterystyczny i lekko gorzki, a jednocześnie dość słodki, dlatego nie wolno przesadzić z ilością tego składnika. Małe dawki sprawdzą się w przypadku słodzenia herbaty i przyrządzania deserów. Występuje pod różnymi postaciami – proszku, płynu, liści świeżych bądź w proszku czy też granulek. Największy atut stewii stanowi fakt, iż nie zawiera ona kalorii.
Najlepsze zamienniki cukru – erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym powstającym w procesie fermentacji glicerolu. Przypomina wyglądem zwykły cukier, lecz jest mniej słodki. Sprawdzi się w przypadku diabetyków i osób na diecie bezcukrowej. Jego indeks glikemiczny to 0, nie zwiększa poziomu glukozy we krwi. Erytrytol nie posiada szczególnych właściwości prozdrowotnych. W przemyśle spożywczym dodaje się go do sosów, musztard, lodów czy gum do żucia.
Podsumowanie
Spożywanie dużych ilości cukru jest niekorzystne dla zdrowia, lecz wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jaka ilość tego składnika jest zawarta w podstawowych produktach spożywczych. Warto więc zdecydować się na wybór zdrowszych zamienników cukru do słodzenia napojów czy deserów. Istnieje dużo alternatyw, wśród których znajdują się również te przypominające do złudzenia wyglądem i smakiem klasyczny cukier. Nierzadko dostarczają one organizmowi cennych składników odżywczych.