Mango – kalorie i właściwości. Dlaczego warto jeść egzotyczne owoce?

mango kalorie

Mango to jeden z najpopularniejszych, tropikalnych owoców. Słodki smak oraz orientalny aromat sprawia, że jest on uwielbiany przez wielu smakoszy na całym świecie. Liczni konsumenci cenią go również za wysoką zawartość witamin i związków mineralnych, które przekładają się na mnogość korzyści zdrowotnych. Czy mango może być jednak spożywane przez osoby przebywające na diecie? W internecie coraz częściej wyszukiwana jest fraza: mango – kalorie. Jaka jest zatem wartość energetyczna tego owocu? Czy warto go jeść podczas odchudzania? Jakie potrawy można przyrządzić z pomocą mango?

Mango – kalorie i wartości odżywcze

Mango, tak samo, jak inne warzywa oraz owoce posiada mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawiera ono wiele witamin wśród których można wymienić:

  • witaminy A, E, K,
  • witaminę C,
  • oraz witaminy z grupy B.

Ponadto mango jest źródłem pierwiastków takich jak potas czy miedź. Nie można również zapomnieć o zawartości antyoksydantów, które odpowiadają za oczyszczanie organizmu.

Kalorie w mango

Na tle innych owoców mango nie wyróżnia się wyższą wartością energetyczną. Posiada ono od 60 do 70 kcal na 100g produktu. Kaloryczność zależna jest od stopnia dojrzałości owocu i poziomu cukru, który się w nim znajduje. Oznacza to, że w jednym średnim mango (ok. 280 gram) zawartych jest w przybliżeniu 196 kcal. Z tego powodu nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać ten produkt podczas diety. Ponadto jest on źródłem błonnika, dlatego sukcesywnie wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kto może jeść mango?

Ze względu na soczysty miąższ mango skutecznie ogranicza poczucie głodu po jego spożyciu. Właśnie dlatego cenią je zarówno sportowcy, jak i osoby, które się odchudzają. Za sprawą niskiego indeksu glikemicznego owoc ten może znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Jedną z największych zalet mango jest jego słodki smak, który pozwala na przemycenie dawki witamin do diety najmłodszych domowników.

Domowe i proste propozycje podania

Mango stanowi świetny dodatek do sałatek, koktajli, ciast, tart owocowych czy owsianek na słodko. Z jego pomocą można przygotować popularny w Indiach napój, jakim jest mango lassi. Egzotyczny afrodyzjak będzie doskonale komponował się z orientalną potrawą w postaci kurczaka curry. Zblendowane mango może być też oryginalnym sosem do wołowiny lub dań na bazie ryżu. Różnorodność propozycji podania sprawia, że jest to uniwersalny produkt, który z łatwością znajdzie zastosowanie w każdej kuchni.

Jak obrać mango?

Istnieje kilka skutecznych metod na obranie owocu mango. Jeden z najłatwiejszych sposobów polega na:

  • przecięciu owocu wzdłuż obu, podłużnych stron pestki, tak aby powstały 3 kawałki,
  • obraniu ze skórki części z pestką i wykrojeniu wokół niej miąższu,
  • ponacinaniu we wzór szachownicy pozostałych dwóch kawałków, pamiętając o tym, by nie uszkodzić skórki,
  • wywinięciu owocu na drugą stronę i pokrojeniu kolejnych kosteczek mango.

Połówki z miąższem można również wydrążyć przy pomocy łyżki, a następnie pokroić je wedle własnego uznania.

Mango na diecie i nie tylko

Niska kaloryczność sprawia, że po mango sięgają wszyscy konsumenci, którzy uwielbiają orientalne przysmaki. Liczne właściwości zachęcają do regularnego spożywania tego owocu i wprowadzenia go do codziennej diety. Warto przekonać się do mango, by urozmaicić swój jadłospis i przekonać się, jakie korzyści wiążą się z jego jedzeniem.